A Gömör-Tornai-karszt leglátványosabb szurdokvölgye

A Szádelői-völgy a Gömör-Tornai-karszt legszebb és legnépszerűbb kirándulóhelye. A karsztvidék szlovákiai oldalán, a magyar határtól pár kilométerre fekvő 3 km hosszú, 2-300 méter mély, látványos szurdokvölgyben gigászi, vakítóan fehér mészkősziklafalak, tornyok közt, bájosan zúgó erdei patak mentén követjük a kényelmes tanösvény útvonalát, majd felkapaszkodunk a Szádelői-fennsík idilli karsztplatójára, ahonnan káprázatos kilátás nyílik a szurdok vad sziklabirodalmára.

A túra hossza: 9,4 km

A túra időtartama: 3,5 óra

Szintkülönbség: 440 m fel, ugyanannyi le

Kiindulási pont:

Szádelői-völgy bejáratánál lévő parkoló. Megközelíthető autóval: A tornanádaskai határátkelőtől Torna (Turna) település szélén lévő kereszteződésben balra Dvorníky (Stzádudvarnok) felé, majd a faluban jobbra Szádelő (Zádiel) irányába egy meglehetősen rossz burkolatú aszfaltúton. A parkoló a falu túlvégén található.

A túra jellege:

A völgy alján kényelmes betonúton, a fennsíkra vezető tanösvény meredek, de jól járható. A plató peremén lévő kilátóhelyeknél szédítő szakadékoknál óvatosan közlekedjünk. A lefelé vezető szerpentinút térdízületet próbára tévő lejtő. Végig jól jelzett túraútvonal.

A túra végigjárást mindenképpen bokát jól tartó, professzionális túrabakancsban ajánljuk, a meredek részeken nagy segítség lehet egy pár túrabot is. Hűvösebb, akár csapadékosabb időben pedig egy szél- és vízálló, jól szellőző softshell dzsekiben igazán kényelmesen érezhetjük magunkat.

Szintkülönbség: 400 m fel, ugyanannyi lefelé.

 szadelo-terkep.jpg

Térképkivágat: Aggteleki-karszt 1:40 000 (Cartographia)

A túra leírása

A Szádelői-völgy impozáns sziklahasadéka bejáratánál lévő parkolóból (büfé) indulunk a forgalomtól elzárt vékony kis aszfaltos úton. Körtúránk teljes egészében a tanösvény útvonalát követi, melynek jelzése egy átlós, zöld sáv. A tanösvény megállóit összesen 7 darab tábla jelzi, melyek hasznos információval szolgálnak a hely ritka növény és állatvilágáról, a karsztosodás formáiról, és a fennsíkon található földvárról, magyar nyelven is.

A völgyben még a piros sáv jelzések is vezetnek. A hangulatos, kis vízeséseken, zúgókon, lépcsőkön bukdácsoló Szádelői-patak partján haladunk egyre mélyebbre, a hűvös, árnyékos völgyben. Gigászi sziklafalak határolják a mély völgyet, bár tavasztól őszig, a lombok miatt nem túl jó a rálátás a változatos sziklaformációkra. Az út jobb oldalán látható a szurdok egyik jelképe, a Cukorsüveg nevű impozáns sziklatorony. A völgy közepe táján a legszűkebb a kanyon, néhol 10 méterre szűkül a szurdok.

A kényelmes, enyhén felfelé vezető úton haladva hamarosan kitágul a völgy, egy útjelzőtáblánál jobbra egy kis hídon át folytatódik a tanösvény. Innen érdemes egy pár perces kitérőt tenni a Szádelői-turistaházhoz. A kis hídtól pár méterre elágazik az aszfaltos út, a jobb oldali ágat követve rövidesen elérjük a vendéglátóhelyként is működő menedékházat egy hangulatos tisztás mellett. Visszatérve a kb. 300 m-re lévő tanösvényhez, átmegyünk a patak felett vezető hídon és a Kék, a Zöld és a tanösvény jelzéseket követve megkezdjük fárasztó, de rövid kapaszkodásunkat a szép, árnyas bükkösben a fennsík felé a jól követhető, széles turistaúton.

Felérünk a Na Skále (Sziklán) nevű kereszteződéshez (670 m), a Z jelzések balra kanyarodnak el, a tanösvény útvonalát a K jelzések követik tovább. Mielőtt folytatnánk utunkat, tegyünk egy kis kitérőt a K∆ jelzésű ösvényt követve a pár méterre található kilátóhelyig, a fennsík meredeken leszakadó szikláinak tetejéről lélegzetelállító panoráma nyílik a hasadékra, mely állítólag egy óriási barlangrendszer beomlásával keletkezett.

Visszatérve a K jelzéshez, jobbra folytatjuk túránkat a Szádelői-fennsík hangulatos platóján, idilli ligetekkel tarkított, vadvirágos tisztásokon, kényelmes, szintet tartó füves turistaúton. Keresztezünk egy kora vaskori földsáncot, majd jobbra K∆ jelzésű ösvény vezet ki utunk legszebb pontjára, a szurdokot keretező, monumentális sziklafalak peremére, ahonnan elképesztő kilátást élvezhetünk a mélyben, 300 méterre a lábunk alatt tekergőző völgyre, a vakítóan fehér, változatos alakú mészkősziklákra. Jól látható a mélyben a jellegzetes alakú Cukorsüveg is.

A parádés panorámában gyönyörködve a szakadék szélén futó csapáson egyre újabb perspektíva tárul elénk, azonban legyünk óvatosak, főleg ha a sziklákra mászunk fel minél jobb kilátópontot keresve. Visszatérve a tanösvényre, folytatjuk utunkat a kissé emelkedő, sziklás ösvényen, betérve az erdőbe. Rövidesen megnyílik előttünk a táj, borókás ligetek között kanyarog hangulatos ösvényünk, fehér mészkősziklákkal pettyezett réteken vágunk át.

Egy Y alakú elágazásnál a K jelzésű út balra fordul a tornai vár felé, mi a tanösvény jobb oldali ágát választjuk, és hamarosan megkezdjük fárasztó ereszkedésünket a fennsíkról szerpentinező, jól követhető csapáson a ligetes, bokros, tipikus karszt jellegű hegyoldalban, időnként remek kilátást élvezve az alant nyújtózó tájra.

Beérünk a faluba, a főutcára kiérve jobbra fordulunk és 2 perc alatt visszaérünk kiindulási pontunkhoz, a parkolóhoz.