Meseszép barlangi tavak és borsókövek közt

A rendkívül látványos, kiépített Rákóczi-barlang egyedülálló a képződmények tömeges előfordulása és azok sokszínűsége miatt. A különleges forma- és színvilágával elkápráztató szépségű barlangot vaslétrákon, hidakon járhatjuk be egy rövid, de kissé megerőltető túrán.

A Rákóczi-barlang látogatása

A túra hossza: 700 méter

A túra időtartama: kb. 45 perc

A barlangot egy vasérckutató tárón keresztül lehet megközelíteni, az útvonal hossza oda-vissza 400 m, a barlangban szintén oda-vissza kb. 300 m, az útvonal bejárása nagyjából 45 percet vesz igénybe.

A barlang a lebányászott tetejű Esztramos-hegy oldalában nyílik, a különleges borsókövek, cseppkőlefolyások szinte teljesen beborítják az oldalfalakat. A vöröses-barnás-sárgás színű képződmények között üde színfoltot jelentenek a hófehér szalmacseppkövek, szegfűkalcitok. A képződmények mellett a barlang kristálytiszta tavai nyújtanak felejthetetlen élményt a látogatóknak.

Egy vasérckutató tárón keresztül érünk a barlang bejáratához. Mivel a barlang jellege alapvetően függőleges, ezért a barlangban való haladást meredek vaslépcsők, illetve hidak biztosítják. Mindjárt a bejárattól nem messze pillantjuk meg az egyik meseszép, kristálytiszta vizű, lenyűgöző tavacskát, majd a lépcsőkön felkapaszkodunk egy kilátópontra, ahonnan még ámulatba ejtőbb a tó képe.

Borsókő képződményeket érintve, egy hosszú vaslépcsőn jutunk el a páratlanul gazdag képződményekkel díszített Aranykalitka nevű részhez. Innen nincs messze a másik barlangi tó, majd a túra végpontjától ugyanazon az úton megyünk vissza a kijárathoz.

Gyakorlati tudnivalók

Nyitva tartás

A barlang minden nap 8 és 16 óra között látogatható, az utolsó túra 15-kor indul!

Belépő

Felnőtt: 3000 Ft, kedv.: 1500 Ft

A túra villanyvilágítás mellett, részben különböző dőlésszögű vaslépcsőkön halad, bejárása emiatt fokozott figyelmet igényel! Bár a barlang kiépített, a lépcsőkön azok meredeksége miatt a ruházat beszennyeződhet!

A barlangban a hőmérséklet +10oC, ennek megfelelő meleg ruha és túracipő ajánlott!

A résztvevők maximális létszáma a barlang védelme érdekében 10 fő! Amennyiben a létszám ezt meghaladja, az érdeklődők több csoportban tekinthetik meg a barlangot, ebben az esetben a túraidő is megtöbbszöröződik!

Tekintettel a barlang kis kapacitására, célszerű a szabad túra időpontokról érdeklődni a jósvafői vagy az esztramosi jegypénztárban!

Részvételi korhatár a lépcsők meredeksége miatt minimum 10 év!

Telefon:

Esztramosi jegypénztár: (36) 48-350-011

Jósvafői jegypénztár: (36) 48-506-009

Megközelítés

Bódvarákó községhatárt jelző tábla előtt kell balra fordulni, majd egyenesen a murvás úton a valamikori bánya épületéig (1 km).

http://www.anp.hu/hu/menu/site/show/16/rakoczi_barlang