Az egyedülálló Kastélysziget

Az edelényi L'Huillier-Coburg kastély az ország hetedik legnagyobb kastélya, a magyarországi kora barokk építészet kiemelkedő emléke. A Bódva szigetén álló kastélyt freskókkal díszített helyiségei teszik különlegessé. A turisztikailag némiképp légüres térben, a Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park között álló hányattatott sorsú épület nagyszabású felújítása után Edelényi Kastélysziget néven a régió egyik legnagyobb attrakciója.

A kastély története

Az edelényi birtokot 1700-ban kapta zálogba a lotharingiai származású Jean-François L'Huillier, a Habsburg-hadsereg főtisztje II. Rákóczi Ferenctől. Az 1716-30 között épült együttest, az akkor már egri várkapitány építtette a Bódva-folyó által körülölelt kis szigetre.  L'Huillier báró már nem tudta örömét lelni a környék legnívósabb, francia és itáliai hatásokat mutató kastélyában, mert az építkezés befejezését megelőzően meghalt. A díszítő munkákat már a báró özvegye, Marie-Madeleine de Saint-Croix készíttette el.

Később a kastély, a báró unokája, Forgách Ludmilla második férje, Esterházy István gróf révén, az Esterházy família birtokába került, a házaspár jelentős, máig fennmaradt átalakításokat hajtatott végre a kastélyban és környezetében. 1770-ben bízták meg az iglói vándorfestőt, Lieb Ferencet hat szoba kifestésével, e falfestések a kastély legértékesebb részét képezik. A kastély emeleti hat szobájának rokokó díszítőfestése a legteljesebben fennmaradt világi falképegyütteseink közé tartozik. Külön érdekessége, hogy a falképek női figuráinak mindegyike vélhetően Mária Terézia arcmását mutatja. Ludmilla halála után, első házasságából származó fia, Dessewffy Ferenc örökölte meg a birtokot, a kastély bemutató filmjében is főszerepet játszó „kis Ferus” 1820-ban történt halálával, örökösök hiányában az államra szállt a tulajdonjog.

Az edelényi uradalmat 1831-ben a német Szász-Coburg-Gotha család tagja, Ferdinánd György herceg vásárolta meg. A birtokot 1864-ben hitbizománnyá alakították, ebben az időben főúri lakhelyként már nem szolgált, gazdasági célokra hasznosították. A kastély nevében szereplő Coburg a brit uralkodói ház történetében is szerepel, hiszen VII. Edward király a Szász–Coburg–Gotha-házból származott. A németes hangzású nevet V. György változtatta meg az I. világháború idején, így a mostani királyi család már a Windsor nevet viseli.

A leromlott állapotú kastélyt 1910-13 között Ray Rezső Vilmos tervei alapján újították fel, ekkor komolyabb változásokat hajtottak végre eredeti megjelenésén, alacsony hajlásszögű tetejét magas manzárdtető váltotta fel, az előudvart sarokpavilonokkal ellátott oldalszárnyakkal zárták körül. A később a város szimbólumává vált kovácsoltvas főkapuja is ekkor készült el. Az épületet egykor francia kert vette körül, erről fennmaradt alaprajzok tanúskodnak.

A Bódva a park egyik legfontosabb látványeleme volt. A 20. század második felében végrehajtott folyószabályozás következtében a Bódva egykori főága holtággá vált, és posványos, szemetes árokká változott. A közelmúltban történt felújítások során rendezték a medreket is.

1928-ban aztán az Igazságügyi Minisztérium vált új tulajdonosává, nyugati szárnyában börtönt alakítottak ki, a járásbíróság is ide költözött. A kastély kápolnáját megszüntették, helyére lakásokat építettek, de csendőrlaktanya és egyéb gazdasági épületek is helyet kaptak falai között. A II. világháború pusztítása nem kímélte az edelényi kastélyt sem, 1945-ben egy időre még a szovjet parancsnokság is beköltözött az épületbe. Később még tovább nőtt a benne működő intézmények száma, a bíróság mellett ügyészség, napközi, öregek otthona, ügyvédi munkaközösség is volt itt, illetve további lakásokat is kialakítottak, parkjában sportpályát létesítettek. Az 1980-as évek közepére az épületben lévő hivatalokat kiköltöztették, a lakásokat megszűntették, az üresen álló épület pusztulása pedig drámaian felgyorsult.

A ’90-es évekre már igen romos volt és jó ideje üresen állt az épület, 2001-ben a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága vette át a felügyeletet, 2004 és 2006 között állagvédelmi munkálatokat hajtottak végre. 2009-ben írták alá a kastély nagyarányú átalakítását és turisztikai célú kihasználását célzó Európai Uniós projektet. A munkálatok kissé elhúzódtak, a 2013-as tervezett nyitást egy évvel eltolták, de 2014-től ismét látogatható a teljesen újjávarázsolt, eredeti szépségében pompázó Edelényi Kastélysziget, melynek üzemeltetője a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi és Fejlesztési Nonprofit Kft.

A kastély látogatása

A Bódva szigetén álló impozáns kastélyt egy nyílegyenes allén át közelítjük meg, balra az 1781-ben Forgách Ludmilla grófnő által építtetett kápolna áll, melyet valószínűleg temetkezési célokból emeltek, ám a család sosem temetkezett ide. Az 1910-ben készült, hatalmas kovácsoltvas kapukon lépünk be a két oldalról patkószárnyakkal határolt előudvarba. A jobb oldali épületben találjuk a kasszát, a szemben lévő egy részében pedig a kávézót és a mosdókat rendezték be. A kastély állandó kiállítása csak tárlatvezetés keretében látogatható. Amíg várunk a csoport indulására, érdemes megcsodálni az olasz barokk palotákra emlékeztető főhomlokzatot, melynek felső részét a L’Huillier család címere díszíti, közvetlenül a kapu felett a Szász-Coburg-Gotha család öntöttvas címerét csodálhatjuk meg.

A méretes kocsiáthajtón belépve, a főlépcsőházból indul a vezetett túra, melynek első állomása egy 23 perces 3D jellegű kisjátékfilm megtekintése. A film Lieb Ferenc iglói vándorfestő szemszögéből mutatja be a kastély különlegességének, a rokokó falképsorozatnak a keletkezését, mely az állandó kiállítás vezérmotívuma is egyben. A falfestmények születésének történetén keresztül pillanthatunk bele az akkori tulajdonosok, L’Huillier báró unokájának, Forgách Ludmillának (a filmben Rost Andrea eleveníti meg), második férjének, gróf Esterházy Istvánnak és fiának, „a kis Ferusnak”, Dessewffy Ferencnek életébe. A film remek bevezető, ráhangolódás az egyedülálló freskósorozat megtekintésére.

Természetesen mind a hat, gyönyörűen restaurált festett szobát meglátogatjuk, a tárlatvezető segítségével kapunk mélyebb betekintést a kastély fénykorába, a barokk kor főúri családi életébe. Egymás után következnek a freskókkal borított termek, a négy évszak szobájában természetesen az évszakok allegorikus ábrázolása látható. Az urasági háló volt valószínűleg a grófi házaspár közös hálószobája, az elfüggönyözhető alkóvban áll az ágy, felette az egyik legismertebb kép a kézcsók-jelenet csodálható meg. Vele szemben a furcsa, már-már groteszk kinézetű alak, a pipázó cigányasszony nagy valószínűséggel a környéken élt, híres cigányprímást, Czinka Pannát ábrázolja. A hálóból a mitológiai jelenetekkel megfestett „grófné szobájába” jutunk. Az egykori étkező falain is sorjáznak az érdekes zsánerjelenetek, itt láthatjuk a kastély szimbólumává váló képet, a hintázó hölgyet, de a filmből ismerős vadászpuskás kép és a tetvetlenítés intim együttlétét megörökítő alkotás is emlékezetre méltó.

Az épület mértani középpontjában elhelyezkedő, stukkókkal gazdagon díszített díszterem ékessége a nyolc magyarországi Habsburg uralkodót ábrázoló portrésorozat. Az oratóriumból pillanthatunk rá a kastélykápolnára, ahol ifj. Dessewffy Ferenc síremlékét helyezték el. Figyelemre méltóak még a több szobában is elhelyezett, többségében rokokó stílusú cserépkályhák, melyek nagy része eredetileg is a kastélyban állt. Az edelényi az egyetlen olyan kastély Magyarországon, amelyet földhővel fűtenek, így az épületet a téli hidegekben sem kell bezárni a magas fűtésszámlák miatt.

Érdekes tárló képzeli el kis Ferus, azaz gróf Dessewffy Ferenc facebook profilját, míg egy másik teremben a hintázó hölgy nagyméretű alumínium szobra mellett korhű jelmezekbe is beöltözhetünk egy-egy fotó erejéig. A kastély nyugati részének emeleti termeit a térképgyűjtemény és az ideiglenes kiállítás foglalja el, a közelmúltra emlékeztető, retró hangulatú Népszuper című állandó kiállítás pedig a nyugati patkószárnyban kapott helyet. Az 1950-es és 60-as évek szocialista mindennapjait megidéző, változatos gyűjtemény egyénileg is látogatható.

 

Gyakorlati tudnivalók

Cím:

3780 Edelény, Borsodi út 7

Nyitvatartás:

Ápr. 1. - okt. 31.: K - V: 10.00 - 18.00

Tárlatvezetések időpontjai:
10.30,  11.30,  12.30,  13.30,  14.30,  15.30,  16.30

Nov.1. - márc. 31.: K - V: 10.00-17.00

A tárlatvezetések időpontjai:
10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30

Az állandó kiállítás csak vezetett túra keretében látogatható, időtartama kb. másfél óra.

Belépő

Felnőtt: 2500 Ft, kedv. (diák, nyugd.): 1250 Ft

6 éven alul, 70 éven felül ingyenes.

Családi jegy: 5000 Ft

A Népszuper kiállítás és a térképgyűjtemény megtekintéséhez külön belépőjegy szükséges! (440 Ft/200 Ft)

Telefonszám: +36 48 524-030, +36/70/902-68-56

Megközelítés:

Edelény Miskolctól 25 km-re északra, a 27-es főút mentén fekszik, a kastélysziget a város központjában található, kitáblázott út vezet az autóbuszállomás mögötti, a Malomszög úton kialakított, szabadon használható parkolóba. A használaton kívüli, fogadóépületnek tervezett építmény felett vezet a gyalogút a kastélyhoz a Bódva hídján keresztül.

Részletes, aktuális információk a nyitvatartásról, a belépődíjakról, a rendezvényekről a kastélysziget hivatalos honlapján.