A Baradla-barlang határon túli része

Az aggteleki Baradla-barlanggal összefüggő és vele együtt csaknem 25 km hosszúságú üregrendszert alkotó Domica-barlang bejárata az aggteleki határátkelőtől 3 km-re a szlovák oldalon nyílik. A Világörökség részeként számon tartott barlang csodálatos cseppköveit egy földalatti folyón csónakázva is megcsodálhatjuk.

A barlang látogatása

A Szlovák karsztvidék délnyugati részén, a Szilicei-fennsíkon található a Domica-barlang, bejárata 339 m magasságban van.

A barlang nagy részét 1926-ban Jan Majko fedezte fel, a régészeti leletek tanúsága szerint a kőkorszaki ember által is lakott, több mint 5 km hosszan feltárt barlangot a nyilvánosság előtt 1932-ben nyitották meg 1315 m hosszan, ebből 140 métert csónakon kell megtenni a Styx nevű földalatti folyón.

Ma korszerű fogadóépületen át jutunk be a különleges cseppkőképződményekben hihetetlenül gazdag folyosóiba és termeibe, melyeknek már a nevei is – Misztériumok terme, Indiai pagodák terme, Gótikus dóm, Virágos kert – rendkívüli látványosságot sejtetnek.

A fogadóépületben kis kiállítást láthatunk a barlangban talált, 5-6 ezer évvel ezelőtt, a csiszolt kőkorban (neolitikumban) itt élt ember által használt kő- és csonteszközökről.

A Domica-barlang nagy, tágas termeiről nevezetes, melyek közül kitűnik a Majko-dómban található Római-fürdőnek nevezett vízlépcsős tavacskák, az Omladékos dóm, a Hangversenyterem, a Fazekasműhely, a Virágoskert. Ezeket a termeket gazdag cseppkőképződmények díszítik, számos vízlépcsős tavacska, hagyma alakú függő cseppkő és pagodaszerű álló cseppkő látható bennük.

A barlang érdekessége még, hogy 16 denevérfajta él itt. A kereknyergű denevérfajnak itt van a legnagyobb telephelye Szlovákiában. A barlangban több helyütt vastag denevértrágya-réteg, ún. guano van.

A barlang léghőmérséklete 10,2 - 11,4 °C, relatív páratartalma 95 - 98 %.

Gyakorlati tudnivalók

Nyitva tartás

Febr. – május: K – V: naponta négyszer indulnak csoportok, az első 09.30, az utolsó 14.00 órakor

Jún. – aug.: K – V: 09.00 – 16.00 óránként indulnak csoportok, az utolsó 16 órakor

Szept. – dec.. K – V: naponta négyszer indulnak csoportok, az első 09.30, az utolsó 14.00 órakor

A túra időtartama: 60 perc

Belépő

Csónakázással: felnőtt: 9 €, diák/nyugd.: 8 €, gyerek (6-15): 4,50 €

Csónakázás nélkül (rövid túra): felnőtt: 6 €, diák/nyugd.: 5 €, gyerek (6-15): 3 €

Megközelítés

A barlang Pelsőctől (Rozsnyó és Tornalja között) kb. 10 km-re délkeletre fekszik, 2 kilométerre a magyar határtól. Az aggteleki Baradla-barlang bejáratától tovább a határátkelő felé, majd 2 km-re jobbra látjuk a barlang nagy, modern fogadóépületét. A parkoló közvetlen a barlang bejárata előtt van.

http://www.ssj.sk/hu/jaskyna/7-domica