Szecessziós síremlék a krasznahorkai vár tövében

A különlegesen szép, szecessziós stílusú Andrássy-mauzóleumot, müncheni művészekkel, 1904-ben építtette Krasznahorka ura, Andrássy Dénes felesége, Franciska számára.

A mauzóleum

A szecessziós rotundaszerű épület építéséhez a világ különböző márványbányáiból szállították a legjobb minőségű anyagot. Az épület külső vonásaiban az egyiptomi és a bizánci-ravennai építészetre emlékeztet. A bejárat fölött hatalmas dombormű látható az Andrássyak címerével. A belső teret két carrarai márványból faragott szarkofág uralja, rajta a házaspár: Hablawetz Franciska és Andrássy Dénes portréja.

A mauzóleum kupoláját apró, aranyfüsttel bevont, velencei üvegdarabokkal díszítették, az ablakok pedig csiszolt achátlapokból készültek. A térhatású oltárkép Szent Franciskát ábrázolja, 6000 színes márványdarabból áll.

Az egymillió aranykoronába került épület munkáinak számláit a munka végeztével a gróf elégette. A mauzóleum parkjában a család kedvenc tacskójának bronzszobra Stróbl Alajos munkája. Az épület előtt gróf Andrássy Dénesné márványszobra látható.

Andrássy Dénes és Franciska

Gróf Andrássy Dénes (1835-1913), a krasznahorkaváraljai mauzóleum építtetője, Magyarország és később az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legjelentősebb nemesi családjának, az Andrássy család fiatalabb, monoki ágának utolsó férfi leszármazottja volt.

Az ifjú gróf az 1860-as évek elején, bécsi tanulmányainak idején, ismerkedett meg későbbi feleségével, a polgári származású bécsi opera énekesnővel, Hablawetz Franciskával (1838-1902). Dénes szülei tiltakozásának ellenére 1866. április 6-án Pisában házasságot kötöttek.

Dénes ezzel a rangon alul kötött házassággal megszegte a nemesi hagyományokat, ezért apja megfosztotta az elsőszülöttnek kijáró jogaitól. Feleségével ezután külföldre mentek, felváltva éltek Bécsben és Münchenben. A grófi pár sokat utazgatott, gyakran visszatértek Pisába, és feltételezhető, hogy meglátogatták Ravennát is. Dénes annyira megszerethette a ravennai építészetet és művészetet, hogy később egy monumentális és ragyogó mauzóleum építése mellett döntött.

Miután fivére után édesapja is elhunyt, 1872-ben végül Andrássy Dénes örökölte meg a hatalmas vagyont. A gyermektelen házaspár vagyonából több millió koronát fordított jótékony célokra, Magyarország legjótékonykodóbb családjának számítottak.

Dénes és Franciska házassága harminchat évig tartott, amelynek Franciska 1902. október 26-án Münchenben bekövetkezett halála vetett véget. Ideiglenesen ott is temették el. A grófon bánat és mély gyász lett úrrá. De nem csak ő gyászolt, hanem az egész rozsnyói vidék is. Úgy döntött, feleségének egy nagyszabású, önálló kriptát építtet, amelyben majd ő is ott nyugszik az oldalán.

Gyakorlati tudnivalók

Belépő

Felnőtt: 2,00 €, kedv.: 1,00 €, fotójegy: 2 euro.

Nyitva tartás

A mauzóleum csak vezetéssel látogatható, általában magyar nyelven is adnak felvilágosítást.

Kedd - vasárnap: 10.00 - 18.00, utolsó csoport 17.30.

Ha nincs senki az épületnél, az országút túloldalán fekvő őrház feliratú épületbe csöngessünk be.

Megközelítés

A mauzóleum a Kassát Rozsnyóval összekötő 50-es főút mellett, Krasznahorkaváralja (Krásnohorské Podhradie) településtől 1 km-re, Kassa felé található. Az aggteleki határátkelőtől 32 km-re, a tornanádaskai átkelőtől 33 km-re fekszik.