Az Aggteleki karsztvidék hivatalosan a Gömör-Tornai-Karszt egy része, melyet a magyar-szlovák határ szel ketté. Manapság Magyarországon is egyre elterjedtebb ez az elnevezés, Szlovákiában pedig a Szlovák-Karszt elnevezés dívik még mindig a karsztvidék északi területeire.

A Világörökség részeként is védett barlangok révén ismert és népszerű elsősorban a Gömör-Tornai-karszt, de a felszín feletti karsztjelenségek is csodálatosak, nemcsak a barlangok miatt érdemes bakancsot húzni. A magyar és a szlovák oldalon is remek túrákat tehetünk a szűk kanyonvölgyekben, a mesés karsztfennsíkokon.

A magyar oldalon az Aggteleki Nemzeti Park védi és kezeli a föld alatti és feletti természeti csodákat. A barlangok közül Magyarországon hat látogatható, ebből három szinte mindig nyitva áll a látogatók előtt, háromba előzetesen kell bejelentkezni. A legnépszerűbb és a legszebb a Baradla-barlang, melyben több, különböző hosszúságú és nehézségű túra is várja a látogatókat.

A Narancs-zuhatagáról híres Vass Imre-barlang és a mesebeli földalatti tavairól ismert Rákóczi-barlang is egész évben látogatható.

A szlovák oldalon is számos különféle barlangot látogathatunk, a sztár itt is a Baradla-barlang szlovákiai része a Domica-barlang, de nézegethetünk fantasztikus szalmacseppköveket a Gombaszögi-barlangban, vagy különleges aragonit képződményeket az Ochtinai-barlangban.

Ráadásként a gyönyörű természeti környezetben számos kulturális emlék bújik meg. Magyarországon elsősorban az apró falvakban kitűnően megőrződött Árpád-kori templomok a figyelemre méltók, a tornaszentandrási ikerszentélyes templom és az elbűvölő szalonnai református templom.

A szlovák oldalon a legismertebb látnivaló Krasznahorka büszke vára, amely sajnos a 2012-es tűzvész óta még mindig nem látogatható. Ha már az Andrássyak ősi fészkébe nem is tudunk feljutni, vétek lenne kihagyni vadászkastélyukat Betléren, amely az elmúlt 100 évben mit sem változott, és megcsodálni különleges mauzóleumukat Krasznahorkaváralján.

A karsztvidék felé sietve pedig kötelező megálló a nemrégiben teljesen felújított, impozáns edelényi Kastélysziget.