Wachau gyöngye

A fallal körülvett, pici Dürnstein városa bájos fekvésével, gyönyörű, kék-fehér barokk templomtornyával, sziklaszirten álló romantikus várromával a Wachau jelképe, valószínűleg legtöbbet fotózott pontja. A főszezonban meglehetősen népszerű Dürnstein hírnevét, műemlékei és páratlan fekvése mellett elsősorban Oroszlánszívű Richárd angol királynak köszönheti, aki mintegy két éven át élvezte kényszerből a vár marasztaló vendégszeretetét.

Az apátság története és látogatása

A parányi városka nyugalmát semmi sem zavarja meg, a meredek sziklák között meghúzódó település alatt építették meg a vonat és autóforgalom számára az alagutat – gyalogosan fedezhető csak fel az ódon hangulatú, festői, romantikus óváros.

 Az 1410-ben alapított Ágoston-rendi apátság jellegzetes, sokat fotózott kék-fehér templomtornya már messziről felismerhető. Ausztria egyik legszebb barokk kori épületegyüttesét a kor legnagyobb építészei, Jakob Prandtauer és Josef Munggenast 1721-1725 között, a rendkívül szűk helyet zseniálisan kihasználva alkották meg. A fő látványosság, az apátsági templom a Klosterplatz felől (itt van a pénztár is), az apátsági udvaron át érhető el.

Az udvar (Stiftshof) legszebb részlete a templom felé nyíló gyönyörű, mozgalmas barokk főportál, melynek szobrai, obeliszkjei remekül harmonizálnak a templomtoronnyal.

A Mária Mennybemenetele plébániatemplom gyönyörű, egységesnek ható berendezése arany, barna és fehér színek ízléses elegye. A falak hófehérségét a szentélyben a márvány természetes színei ellenpontozzák. A szószék és ellenpólusa, a Nepomuki Szent János-szobor reliefjei és szobrai különösen szépek és plasztikusak. A szentély különösen gazdagon díszített, a főoltár részét képezi egy rendkívül érdekes forgatható tabernákulum, egy aranyozott glóbusz, melyet bibliai témájú reliefekborítanak.

Az oldalkápolnákban a híres Kremser Schmidt festményeit találjuk, de látható itt két felöltöztetett csontváz is üvegkoporsóban. Az apátsági épületben kisebb kiállítást rendeztek be az Ágoston rend történetéről. Ezen túljutva a főudvar nyugati szárnyából érünk ki a Dunára néző teraszra, ahonnan alaposabban is megszemlélhetjük a csodálatos templomtornyot.

A vár története és látogatása

A Kuenringek által 1130 környékén emelt vár romjai szinte beleolvadnak a meredek hegyoldal bizarr sziklaalakzataiba. A harmincéves háborúban, 1645-ben svéd csapatok pusztították el, azóta rom. Az erősség elsősorban azzal vonult be a történelemkönyvekbe, hogy itt tartották fogva Európa nagy felháborodására a keresztes hadjáratokból hazatérő Oroszlánszívű Richárdot (1191-1193). A legenda szerint hűséges dalnoka sorra járta énekelve a környező várakat, itt megállva hallotta meg a várbörtönből jövő király válaszát. A valóságban, a szentföldi keresztes hadjárat során, az osztrák Babenberg Lipót herceget mélységesen megsértő angol királyt bosszúból és busás váltságdíj reményében fogták el és zárták be Dürnstein várába. Közel két évig raboskodott itt, majd Németföldre szállították, ahonnan a váltságdíj megfizetése után engedték csak haza.

A hatalmas pénzösszeg, melyet Richárdért fizettek Dürnstein és több környező erőd továbbépítésére, de még a Bécs körüli erődfalak felhúzására is elegendő volt. Mátyás király seregei is jártak itt, azonban sikertelenül ostromolták az erős vár falait.

A városfal Steiner Tor kapuja mellől indul a meredek negyedórás szerpentinút a várhoz, a romok mellől lélegzetelállítóan szép kilátás nyílik a városra, szőlőkkel borított hegyoldalakra, a Duna szalagjára.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Stift Dürnstein, Dürnstein Klosterplatz

Megközelítés:

Dürnstein a Duna bal partján, a Wachauban, Kremstől  7 km-re nyugatra található a 3-as főút mellett. Autóval a városba nem szabad behajtani, a főút alagútjának mindkét végén találunk fizetős parkolót (1 euro/óra, további órák 50 cent, max. 4 Euro/nap)

Nyitva tartás: ápr-okt: 9.00-18.00

Belépő: 3,50, diák: 2,60, gyerek (6-14): 1,50 €, csoport (20 fő felett): 3,00 euro.

http://www.stiftduernstein.at/

Angolul: http://www.stiftduernstein.at/en.html

Felső fotó: Walter Hochauer, wikipedia.org, CC BY-SA 2.0