Pusztai romantika a köbön

A lovakat kedvelők számára kihagyhatatlan a világhírű nóniusz ménes meglátogatása, és innen indulnak a Nemzeti Park legendás hírű pusztai kocsikázásai is. A Hortobágy, a puszta és a ménes összetartozó fogalmak, a ménes a puszta jelképe.

A mátai ménes

A Hortobágy községtől nem messze fekvő Mátán legelésző ménes alapítása 1671-re tehető. Az 1700-as években a debreceni lóállomány már közös ménest alkotott, majd a gyarapodó ménest az 1880-as években telepítették a közeli ohati pusztákról Mátára. Ez idő tájt vált a nóniusz fajta meghatározóvá. Az itt tenyésztett nóniusz páratlan munkakészségű, nyugodt vérmérsékletű, tartós teljesítményre képes fajta, melynek egyedei az igásmunka mellett a fogatsportban is eredményesen használhatók.

A Mátai Ménes 250 lovával ma Magyarország egyik legjelentősebb lótenyésztő központja. A tenyészet fő feladata a nóniusz fajta fenntartása, valamint e génmegőrzési célon kívül a modern sport- és hobbi igények kielégítésére alkalmas magyar sportló fajta tenyésztése.

Hortobágy évszázados hasznosítási módja az extenzív állattartás volt. Közép- és Nyugat-Európa egyetlen nagy kiterjedésű füves pusztáján a természettel együtt élő ember sajátos állattartási rendet alakított ki, melyhez egyedi módszerek, hagyományok társultak. A szigorúan hierarchizált pásztortársadalom élő hagyományai, gazdagon díszített tárgyi kultúrája, sajátos épített környezete alapozta meg a kultúrtáj kategóriában elnyert Világörökség része címet.

Az emberhez szokott lovakat meg is lehet simogatni, és a presszó üvegfala mögött is láthatjuk a boxokban álldogáló lovakat.

Pusztai kocsikázás

Az épület mögül indulnak a lovas szekerek a népszerű pusztai kocsikázásra, a programon a fogatozáson kívül bemutatót is láthatunk, bőgatyájú csikósok csattogtatják karikás ostorukat, különböző mutatványokat mutatnak be lovaikkal, lefektetik őket, állva lovagolnak rajtuk, és egy hatökrös szekeret is láthatunk.

Természetesen ez a program elsősorban a külföldi turistákat varázsolja el, de a városhoz szokott magyar is élvezi a tipikus pusztai folklórt. A két órán át tartó fogatozás a döcögős utakon egy kissé megviseli a gépkocsihoz szokott turistát, de itt távol a civilizációtól ismerszik meg igazán az igazi, élő Hortobágy. Az úton a lovak mellett láthatunk legelésző bivalyokat, rackajuhot, mangalicát és szürkemarhát is.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés

Hortobágy falutól Tiszafüred felé a 33-as úton indulunk, majd 2 km után jobbra van a letérő Mátára.

Nyitva tartás

Az istállók minden nap reggeltől sötétedésig látogathatók.

A pusztai programok március közepétől október végéig minden nap négyszer indulnak.

Ár

A program ára: felnőtt: 2800 Ft/fő, gyerek: 1600 Ft/fő

http://www.hortobagy.eu