Szép barokk kisváros a Duna partján

A Dunakanyar keleti oldalának központja Vác, két legfőbb látnivalója, a székesegyház és a bizarr kriptaleletetek, a Memento Mori kiállításon kívül is érdemes elidőzni a város hangulatos barokk főterén, népszerű Duna-parti sétányán.

Főbb látnivalók

Váci Székesegyház

Memento Mori kriptaleletek

Március 15. tér

Vác főtere, a szépen felújított, sétálóövezetté nyilvánított Március 15. tér hazánk egyik legszebb barokk tere.

A tér jellegzetes épülete a Fehérek templomának nevezett egykori domonkos templom, a mely a barátok jellegzetes fehér kámzsájáról kapta nevét. Az 1669-1755 között épült barokk templom térre néző homlokzatát Szűz Mária, ill. szentek szobra díszíti. A templom egységes, harmonikus késő barokk-rokokó belső terét nagyméretű lantablakok világítják meg. A főoltár képe Máriát szimbolizálja, az egyik mellékoltárban, a Szent Flóriánt ábrázoló freskó Maulbertsch műve.

A templom kriptájában megtalált koporsók, leletek a Memento Mori kiállításon láthatók.

A főteret egyemeletes barokk házak szegélyezik, köztük a városháza és a volt Kúria szép épülete.

Itt találjuk a kanonoki palotában, a 4. sz. házban a gazdag egyházművészeti gyűjteményt.

A tér közepén egy nagy üvegtetővel lezárt részen láthatjuk a XIV. században épített gótikus Szent Mihály templom maradványait. egészen a jelenlegi bazilika felépítéséig, ez a templom szolgált székesegyházként, majd lebontották, 2005-ben a főtér felújításakor tárták fel a templom alapfalait, altemplomát. Itt látható egy kis kiállítás a feltárásról és a városrész történetéről.

A téren több teraszos vendéglátóhelyet is találunk.

Duna-part

A rendkívül hangulatos Duna-parti sétány a főtértől nem messze lévő révállomástól indul déli irányban. Jó időben rendkívül népszerű sétálóhely, külön kerékpárúttal, itt vezet Magyarország talán legnépszerűbb kerékpáros útvonala, a Dunakeszitől egészen Szobig kiépített bicikliút.