Egykori szigorúan titkos rakétabázis

A zsámbéki rakétabázis egyedülálló látnivaló hazánkban, kötelező zarándoklat minden hadtörténet iránt érdeklődőnek, de a Kádár-rendszer életérzéséből is jókora dózisokat kap itt a látogató.

A bázis története

2006 óta nyílik lehetősége az egyszerű állampolgárnak legálisan behatolnia ebbe a valamikori szigorúan titkos rakétabázisba. Az egykori katonai létesítmény nemcsak a legújabb kori magyar történelem különleges fontosságú emléke, hanem eddigi legfiatalabb műemlékünk is.

A 70-es évek közepén épült fel a Budapest légterét védő gyűrű, egyik fontos eleme volt a 15 hektár alapterületű zsámbéki rakétabázis.

A szigorúan titkos katonai objektum 1978 és 1997 között működött a Zsámbék feletti Nyakas-hegy egy eldugott pontján. A rakétabázisról rövid fennállása során éles rakétaindítást nem végeztek.

A NATO-ba való belépésünk után az itteni Légvédelmi Rakétaosztályt is megszüntették, és 2005-ben az egész bázis országos védett műemlék lett, majd a Hadtörténeti Múzeum segítségével egy speciális Légvédelmi Múzeumot hoztak létre a területen.

A park látogatása

Az egykori őrszobán működő jegypénztárban, jegyünk mellé egy kis térképes ismertetőt is kapunk. Készüljünk fel, hogy a park tényleg óriási területen fekszik, több egymásra tökéletesen hasonlító rakétaindító állomást és rakétafedezéket találunk a bázison, de a legérdekesebb részei a múzeumnak, a bejárat utáni első kereszteződésnél balra fordulva találhatók meg.

A légvédelmi tüzér- és lokátorparkban rengeteg érdekes, hatalmas járművet, furcsa antennákat, fegyvereket találunk. Alapos táblácskákból tudhatunk meg sok mindent a kiállított monstrumokról. Egy kicsit odébb az egykori rakétatároló hangárban érdekes légvédelmi kiállítást rendeztek be.

Az egész bázist vastagon belepi a retro feeling, főleg a katonaviselt uraknak lesz folyamatos deja vu érzésük. Kifejezetten ajánlott, amennyiben nyitva találjuk, a bejárat és a tüzérpark közt fekvő egykori legénységi épület meglátogatása, amelynek berendezése egy az egyben megmaradt a 70-es évek végéről. Felejthetetlen látvány a néhai társalgó, a folyosók és a körletek az emeletes vaságyakkal.

Korabeli szocialista falfelirat fétisisztáknak kihagyhatatlan látnivalók a 14.sz. harcálláspont falain lévő elmés falfeliratok.

A bázis a Múzeum mellett otthont ad a Zsámbéki Nyári Színháznak és a Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázisnak is.

A kiállítás jövője

A Honvédelmi Minisztérium (a múzeum kiállítási tárgyainak a tulajdonosa) döntése szerint a Múzeumot fel kívánja számolni, az itt található gyűjteményt különböző helyekre kívánja szállítani. Addig is érdemes még elmenni Zsámbékra, megnézni ezt az igazán autentikus kiállítást, habár 2015-ben már csak korlátozott nyitva tartással számoljunk! 

Nyitva: A múzeum a 2015.06.01.-2015.08.31. közötti időszakban szombati napokon látogatható, 10.00-től 18.00 óráig.

További információ: Zsámbéki Tourinform iroda (2072 Zsámbék, Szent István tér 3.)
telefon: 23/342-318
mobil: 30/649-8899
e-mail: info@zsambekinfo.hu
Ha idegenvezetést szeretne, kérjük jelezze előre a fenti elérhetőségek valamelyikén.

Belépő: felnőtt: 900 Ft, diák, nyugdíjas 500 Ft, 5 éven alul ingyenes.

Megközelítés: Zsámbékról a Bajna/Szomor felé vezető úton a Fejér megye határát jelző táblától nem messze jobbra egy aszfaltos úton jutunk a bázishoz. Tábla jelzi a letérőt.

http://www.legvedelmimuzeum.hu/